Amb el patrocini

Bàner

Estudi de comportaments de vida i esportius de la Gent Gran d'Andorra

  

Estudi de la Gent Gran Andorra 2016

 

Valors Olímpics

  

Proposta OVEP (pdf)

Valors Olímpics (pdf)

 

Recerca de continguts

Productes COA

 

Pins del COA
Pins amb el nou
escut del COA,
dedicats i antics

Veure catàleg

 

Socis Olímpics

 COI    ANOC
   IOA  AOA

Fòrums de debat i opinió

 

 

Valors Olímpics PDF Imprimeix Correu electrònic
Actualitat - Actualitat
Escrit per Jacint RISCO   
divendres, 14 de novembre de 2008 16:17

Hem de reconèixer que entre els moviments esportius i socials de major protagonisme en el segle passat i principis d’aquest, destaca per damunt de tots el moviment olímpic. Sense exagerar es pot afirmar que el desenvolupament de l’olimpisme ha coincidit amb el de la societat occidental.La influència d’aquest moviment s’ha estès per totes les contrades del planeta. L’olimpisme ha esdevingut font, no solament de valors esportius, sinó també socials i personals. No cal obviar que també s’ha configurat com un espectacle de primer ordre. Els grans protagonistes han estat, són i segurament seran, els esportistes, que són els transmissors d’aquests valors a la societat i que en definitiva en són responsables de la seva continuïtat i del seu dinamisme.

L’esport és una eina alternativa per al foment de la cultura de la pau i d’un creixement sostenible. Els valors olímpics són aquesta alternativa, que sota la pràctica esportiva, construeixen aquesta cultura de la pau i el desenvolupament dels pobles. El respecte, la tolerància, l’esperit de sacrifici, la integració, el diàleg, el joc net són valors que l’educació obligatòriament ha de transmetre per a que els pobles puguin construir un espai de tolerància que permeti la integració i el desenvolupament. Un dels mitjans de transmissió d’aquests aspectes pot ésser, sens dubte, l’esport.

El COI, a través de la seva carta olímpica ha promulgat aquests valors, que al cap i a la fi, han d’ésser els valors que ha de perseguir tota societat democràtica (almenys així ho penso). La carta olímpica els anomena : principis fonamentals de l’olimpisme. Per la situació en que es troben en el text de la carta ( a l’inici ) esdevenen els principis rectors de tota la carta olímpica. Diuen així :

1) L’olimpisme és una filosofia de vida, que exalta i combina en un conjunt harmònic les qualitats del cos, la voluntat i l’esperit. A l’associar l’esport amb la cultura i la formació, l’olimpisme es proposa crear un estil de vida basat en l’alegria de l’esforç, el valor educatiu del bon exemple i el respecte per als principis ètics fonamentals i universals.

2) L’objectiu de l’olimpisme es posar sempre l’esport al servei del desenvolupament harmònic de l’home, amb la finalitat d’afavorir l’establiment d’una societat pacífica i compromesa amb el manteniment de la dignitat humana.

3) El moviment olímpic és l’acció concertada, organitzada, universal i permanent, exercida sota l’autoritat suprema del COI, sobre totes les persones i entitats inspirades pels valors de l’olimpisme. S’estén als cinc continents i troba el seu punt àlgid en la reunió dels atletes del món en el gran festival de l’esport que són els jocs olímpics. El seu símbol és cinc anelles entrellaçades.

4) La pràctica esportiva és un dret humà. Tota persona ha de tenir la possibilitat de practicar un esport sense discriminació de cap mena i dins de l’esperit olímpic, que exigeix la comprensió mútua, solidaritat i esperit d’amistat i fair play. L’organització, administració i gestió de l’esport han de ser controlades per organitzacions esportives independents.

5) Qualsevol forma de discriminació contra un país o una persona basada en consideracions de raça, religió, política, sexe o d’altra mena es incompatible amb la pertinença al moviment olímpic.

6) La pertinença al moviment olímpic exigeix ajustar-se a la carta olímpica i comptar amb el reconeixement del COI.

En una societat, on cada vegada és fa més evident la pèrdua de valors, aquests postulats olímpics, a través de l’esport, ajudaran a que les societats siguin més tolerants i promouran l’acostament entre els pobles i entre les diferents capes socials, per això s’ha de fomentar l’educació dels valors olímpics de l’esport, especialment en el jovent. Gestionar i convèncer als governs que el pressupost destinat a l’esport no és una despesa sinó una inversió que incidirà finalment en el benestar del conjunt de la societat. En fi, afavorir la igualtat entre les persones i l’aplicació real dels drets fonamentals. Recordem que tots aquests postulats estan també en les Constitucions democràtiques, hi són, però voleu dir que no els estem oblidant? L’esport, a través d’aquests valors del moviment olímpic, no pot ajudar a que recordem que existeixen?...

 

Jacint RISCO SUBIRÀ

 

 
 

Pròxims esdeveniments

Especial OG 2012

Joan+Tomas+Roca+Olympics+Day+10+Shooting+7Rloo7WX4LFl.jpg