Amb el patrocini

Bàner

Estudi de comportaments de vida i esportius de la Gent Gran d'Andorra

  

Estudi de la Gent Gran Andorra 2016

 

Valors Olímpics

  

Proposta OVEP (pdf)

Valors Olímpics (pdf)

 

Recerca de continguts

Productes COA

 

Pins del COA
Pins amb el nou
escut del COA,
dedicats i antics

Veure catàleg

 

Socis Olímpics

 COI    ANOC
   IOA  AOA

Fòrums de debat i opinió

 

 

Antwerp 1920 PDF Imprimeix Correu electrònic
Jocs Olímpics - Curiositats
Escrit per Jacint RISCO   
dijous, 7 de gener de 2010 11:46

Degut a que el 1914 esclatà la primera guerra mundial es van cancel•lar els JO de 1916. Llavors els Jocs s’organitzaren a la vila d’Antwerp (BEL) el 1920. Van ésser uns jocs tristos, degut a les amargues conseqüències de la guerra.

En la inauguració dels jocs es celebrà una cerimònia en memòria dels morts. No van participar Alemanya, Bulgària, Àustria, Hongria i Turquia. Eren enemics de Bèlgica.
Remarcar dues novetats en aquests jocs :
La primera va ésser la bandera olímpica amb els seus 5 anells entrellaçats, que representent els 5 continents (verd Oceania, groc Àsia, negre Àfrica, vermell Amèrica i blau Europa). Va ésser confeccionada el 1916, quan es celebrà el 20è aniversari de la creació dels jocs.
En segon lloc, per primera vegada els atletes feren el seu jurament “ Jurem participar als JO com participants lleials, respectant els reglaments i decidits a competir dins d’un esperit de companyonia, per l’honor del nostre país i per la glòria de l’esport”. Entre els que van prestar el jurament olímpic s’hi trobava el brasiler Ghulherme Paraense, el primer en guanyar una medalla olímpica pel seu país. També es deixaren anar coloms blancs, per primera vegada, en signe de pau.
L’italià Nedo Nadi s’emportà cinc de les sis medalles d’or en joc en les proves d’esgrima. L’americana Ethelda Bleibtrey s’imposà en les tres proves de natació, guanyant a cada carrera, qualificació inclosa, i record del món cada vegada que saltava a la piscina.
L’atleta suec Oscar Swanh de 72 anys va guanyar la medalla d’argent en el tir al cérvol corrent amb doble tir per equips, convertint-se així en el guardonat de més edat dels JO.
En aquests JO hi partciparen 29 CNO, 2626 atletes (65 dones i 2561 homes) i es disputaren 154 proves.

 

 

 

 
 

Pròxims esdeveniments

Especial OG 2012

cristina llovera.jpg