Amb el patrocini

Bàner

Estudi de comportaments de vida i esportius de la Gent Gran d'Andorra

  

Estudi de la Gent Gran Andorra 2016

 

Valors Olímpics

  

Proposta OVEP (pdf)

Valors Olímpics (pdf)

 

Recerca de continguts

Productes COA

 

Pins del COA
Pins amb el nou
escut del COA,
dedicats i antics

Veure catàleg

 

Socis Olímpics

 COI    ANOC
   IOA  AOA

Fòrums de debat i opinió

 

 

Història JPEE PDF Imprimeix Correu electrònic
Jocs dels Petits Estats d'Europa - JPEE
divendres, 14 de novembre de 2008 17:02

Antigament, només se celebraven el Jocs Olímpics, però els petits països d’Europa al veure que tenien moltes dificultats per a poder-hi participar i encara molt més per guanyar alguna medalla, es van plantejar la idea de crear uns Jocs a la seva mida. Tot va començar a agafar forma en el Congrés Olímpic de Baden-Baden de l’any 1981, lloc on es van reunir per primera vegada els vuit comitès olímpics per intercanviar impressions. Tot això va tenir els seus fruits quan l’any 1984, amb la celebració del Jocs Olímpics de Los Angeles, es va acceptar la creació dels anomenats “Jocs dels Petits Estats d’Europa”, que es van dotar de les normatives i reglamentacions de les federacions internacionals i la Carta Olímpica i van ser apadrinats pels Comitès Olímpics Europeus.

Es van posar una sèrie de condicions per a que els petits països hi poguessin participar que eren:

 

- Ser un país d’Europa amb una població inferior a un milió d’habitants.
- Ser un país que tingués un comitè olímpic autònom.
- Ser un país que formés part del Comitè Olímpic Internacional.

Aquestes condicions les compleixen vuit petits Estats que són: Andorra, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Mònaco, San Marino i Xipre.
Els primers “Jocs dels Petits Estats d’Europa” es van celebrar a San Marino l’any 1985 i des d’aleshores cada dos anys en un país diferent, Mònaco (1987), Xipre (1989), Andorra (1991), Malta (1993), Luxemburg (1995), Islàndia (1997) i Liechtenstein (1999). A partir de l’any 2001 es va començar la segona volta, ja que tothom país havia organitzat una vegada els Jocs. Fins ara San Marino (2001), Malta (2003) i Andorra (2005), i es te previst d’acabar-la amb les següents dates: Mònaco (2007), Xipre (2009), Islàndia (2011), Liechtenstein (2013) i Luxemburg (2015).

Durant aquests anys s’han organitzat competicions de diferents esports, encara que no tots s’han practicat en totes les edicions. Els Jocs han vist competir esportistes en: atletisme, basquetbol, bitlles, ciclisme, ciclisme de muntanya, esquaix, gimnàstica, halterofília, judo, natació, taekwondo, tennis, tennis taula, tir (al plat i de precisió), vela, voleibol i voleibol platja

Podeu veure el document complet aquí

 
 

Pròxims esdeveniments

Especial OG 2012

Antoni Bernado.jpg