Amb el patrocini

Bàner

Estudi de comportaments de vida i esportius de la Gent Gran d'Andorra

  

Estudi de la Gent Gran Andorra 2016

 

Valors Olímpics

  

Proposta OVEP (pdf)

Valors Olímpics (pdf)

 

Recerca de continguts

Productes COA

 

Pins del COA
Pins amb el nou
escut del COA,
dedicats i antics

Veure catàleg

 

Socis Olímpics

 COI    ANOC
   IOA  AOA

Fòrums de debat i opinió

 

 

Els jocs del Mediterrani PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Jordi CERQUEDA   
dijous, 27 de novembre de 2008 14:15

Fou en el decurs del Jocs Olímpics de Londres 1948 i per impuls del Sr. Taher Pacha , on es va a començar a gestar l’idea de la creació d’uns jocs poliesportius on s’ajuntessin per poder competir entre ells , els països que compartien el nexe comú de ser riberers del mare nostrum –el mar mediterrani-.

El projecte fou de rapida aplicació i l’any 1951 tingué lloc a Alexandria (Egipte) la primera edició dels Jocs del Mediterrani. La seva periodicitat és com la dels jocs olímpics, cada quatre anys, i sempre l’any següent dels jocs d’estiu.

Fins avui s’han celebrat 15 edicions i les més properes a nosaltres foren les de l’any 1955 a la ciutat de Barcelona i les de l’any 1993 a la regió de Langedoc-Roussillon. La ciutat de Tarragona aspira a organitzar l’edició de l’any 2017.

 

Andorra va poder participar com a estat convidat en l’edició dels jocs que es van celebrar a Tunis l’any 2001 ,amb una delegació de 9 atletes : 3 d’atletisme (Montserrat Pujol ,Toni Bernadó i Josep Sansa), 2 de natació (Carolina Cerqueda i Ivan Grougnet), 1 de tennis (Joan Jiménez), 1 de tir (Toni LLorens) i 2 de judo (M.Carmen Fernandez i Blanca Montoro ). El cap de Missió fou Josep Sansa.

 

En la següent edició (Almeria 2005), el Comitè Olímpic Andorrà no va poder participar, tal com era el seu desitg. La reglamentació havia canviat i ja no s’acceptava la figura de països convidats.

 

El que si es va aconseguir a Almeria, amb el suport incondicional del president del Comitè Internacionals dels Jocs del Mediterrani, el Sr. Amar Addadi, i després de llargues i dures negociacions fou l’acceptació com a membre de ple dret del Comitè Olímpic Andorrà en el CIJM. El procés fou difícil i la diplomàcia tingué una importància cabdal. Alguns països defensaven que Andorra no era pròpiament un país riberer del mediterrani. Finalment tot va quedar sol.lucionat i des del juliol del 2005 som membres a ple dret de la gran família mediterrània.

 

Així l'any 2009 participarem als XVI Jocs del Mediterrani, que es celebren a la ciutat de Pescara, a la regió de l’Abruzzo a Itàlia. La cerimònia inaugural dels jocs serà el dia 26 de juny i la clausura el 5 de juliol.

S’espera la participació de 23 països i aproximadament 5.000 esportistes i 2.000 oficials.

 

L’edició de l’any 2013 es celebrarà a Volos (Grècia) després que guanyés la seva nominació al Congrés de Pescara (2007) amb dura competència amb la ciutat croata de Rijeka . El COA ja va poder participar en aquesta votació.

 

Jordi Cerqueda 

 
 

Pròxims esdeveniments

Especial OG 2012

cristina llovera.jpg