Durant algunes reunions dels Comitès Olímpics Europeus, els representants dels petits estats van plantejar la idea d’organitzar entre ells uns jocs esportius multidisciplinaris. Aquesta idea va prendre forma durant el Congrés Olímpic de Baden-Baden de l’any 1981, durant el qual els Comitès Olímpics de vuit petits estats es van reunir per primera vegada per intercanviar impressions i mirar la forma d’organitzar uns jocs a la seva mida. La decisió definitiva es va prendre durant els Jocs Olímpics de Los Angeles de l’any 1984, creant els estatuts i el reglament tècnic.
Aquests Jocs es realitzen de conformitat amb les normatives i reglamentacions del Comitè Olímpic Internacional i estan apadrinats pels Comitès Olímpics Europeus. Poden participar-hi els països d’Europa amb una població inferior al milió d’habitants que tinguin Comitè Olímpic autònom i que siguin membres del CIO. Els Jocs se celebren cada dos anys senars.
Les nacions que han participat en totes les edicions dels jocs, que se celebren cada dos anys han estat: San Marino, Mònaco, Xipre, Andorra, Malta, Luxemburg, Islàndia i Liechtenstein. L’any 2011 Montenegro debuta en la competició com a membre de ple dret.
San Marino 1985
La primera edició dels Jocs dels Petits Estats es va desenvolupar a San Marino, la República més petita i antiga d’Europa. La competició va tenir lloc entre el 23 i el 26 de maig i hi van prendre part vuit comitès olímpics: Andorra, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Mònaco, Xipre i l’amfitrió, San Marino. En total es van aplegar 222 esportistes, que van competir en atletisme, ciclisme, judo, natació, bàsquet, halterofília i tir. Islàndia, dominadora en les competicions de judo i natació, va assolir la primera posició del medaller, amb un total de 32 metalls, els mateixos que Xipre, tot i que amb millor collita d’ors (21 per 15). Andorra va tornar de San Marino amb 4 medalles de bronze, les mateixes que Liechtenstein, amb qui va compartir el cinquè lloc del medaller.
Els medallistes andorrans