El Vòlei a Andorra
El curs 1981-82 el vòlei es va introduir a Andorra per iniciativa d’alguns mestres d’Educació Física amants d’aquest esport. Jaume Miró, al Col·legi Sant Ermengol, i Philippe Demarez al Lycée Comte de Foix, van ser els primers impulsors. D’una activitat de pati, es va passar a estructurar diversos equips de noies i nois que de seguida van començar a competir al Campionat de Catalunya Escolar. El 1984 es funda el CV Andorra per donar una continuïtat a nivell federat. Jordi Llovera va ser el primer president, i entre altres persones que van donar aquest impuls, Xavier Folguera Sendra es va distingir com a dinamitzador. Es van formar equips de categoria infantil, cadet i juvenil, i en sènior es va començar des de l’última categoria catalana. La progressió fou constant, i es va anar ascendint, fins a arribar a la Divisió d’Honor espanyola, l’any 1990. Des de llavors, el CV Andorra ha competit en la màxima categoria del vòlei espanyol en 12 temporades, repartides en diverses etapes, destacant el segon lloc la temporada 1991-92, el tercer de la 2002-03 i el quart de la 2003-04. També es va jugar la Recopa europea la temporada 91-92, arribant a la lligueta de quarts de final, i la Copa CEV la 2003-04, caient en vuitens de final davant d’un club mític al vòlei mundial, el Mòdena. Una crítica situació econòmica ha portat el club a reestructurar-se, incidint amb el treball amb la base.
El 1987 es crea la Federació Andorrana de Voleibol, i aquell mateix any ja es competeix amb la selecció masculina als Jocs del Petits Estats d’Europa a Mònaco, assolint el quart lloc. D’ençà d’aquella primera aparició, l’equip nacional masculí ha participat en altres 12 edicions dels Jocs, assolint excel·lents posicions a Luxemburg 1995 (medalla de plata), Islàndia 1997 (bronze), Andorra 2005 (plata) i Xipre 2009 (plata). També s’ha participat en diverses edicions del Campionat d’Europa de Petits Països, assolint el primer lloc el 1990 (Xipre), el segon el 2007, també a Xipre, i tercer lloc a Andorra l’any 2011. El 2013 es va competir per primera vegada a la primera ronda del Campionat d’Europa en eliminatòria contra Israel, caient derrotats en el global dels dos partits, però guanyant un set històric al partit d’anada a Andorra contra el rival més potent contra el que mai ens hem enfrontat com a selecció.
Una altra font de satisfaccions és el vòlei platja. El 1993 s’introdueix a Andorra, i de seguida aquesta disciplina agafa una gran embranzida popular i també en l’àmbit competitiu. Els jugadors andorrans, des d’aleshores han guanyat Campionats de Catalunya i d’Espanya, i els joves Xavier Folguera i Christian Salvador assolien el 5è lloc al Campionat del Món sub-19 el 2006 a les Illes Bermudes i seguirien aconseguint destacats resultats en competicions internacionals, culminant amb la medalla d’or el 2011 als Jocs dels Petits Estats de Liechtenstein. La preuada medalla d’or es repetirà als Jocs d’Islàndia 2015 i de San Marino 2017 amb la parella formada per Geni da Silva i Xavier Folguera.
El vòlei femení també ha estat present des d’un bon inici, arribant l’equip sènior a competir a la Segona divisió catalana, però desapareixent a escala competitiva fins al 2012 en què es recupera l’equip. El 2013 es funda el CV Valls d’Andorra dedicat a l’àmbit femení, amb equips de totes les categories i donant resposta a la gran demanda entre les noies per a la pràctica del nostre esport. Un tercer club, el CV Encamp, ha reaparegut el 2014 per donar sortida a un bon nombre de jugadors amb ganes de jugar i competir. En tres temporades i ascensos consecutius ja s’ha situat a la Primera divisió nacional espanyola.
Per acabar, res d’això no seria possible sense la feina constant durant tots aquests anys junt amb les escoles, sent ara mateix un dels esports amb més acceptació als nostres centres educatius.